Friday, December 14, 2007

μη σκοτώνεστε, κανείς δεν θα πάρει

Καμιά φορά δεν χρειάζεται και πολύ φιλοσοφία για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε στη ζωή. Η θεωρία μας μπορεί πολύ απλά να βασιστεί σε κάποιες βασικές και αδιαμφισβήτητες παραδοχές, όπως για παράδειγμα ότι όλοι θα πεθάνουμε.

Αν ξεκινήσουμε από αυτήν την αναγκαστική παραδοχή, θα δούμε πόσο μάταιο είναι να σκοτωνόμαστε είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά (να «σκοτωνόμαστε» στη δουλειά ή μεταξύ μας), και πόσο σοφό είναι να απολαμβάνουμε τη ζωή όσο μπορούμε.

Αφού σήμερα είμαστε και αύριο δεν είμαστε, προς τι όλη αυτή η φασαρία; Προς τι οι μικρότητες, οι τσιγκουνιές και οι μιζέριες; Προς τι η φαγωμάρα και ο αλληλοσπαραγμός; Προς τι το αδηφάγο εγώ; Προς τι το άγχος για επιτυχίες που θα μείνουν στις κορνίζες; Προς τι το κυνήγι διακρίσεων που θα γραφούν σε ταφόπλακες; Προς τι ο ανταγωνισμός για συσσώρευση πλούτου («μαζί σου θα τα πάρεις;») που διαλύει την κοινωνία και καταστρέφει τη φύση;

Μια διαρκής υπενθύμιση της «θανατηφόρας» παραδοχής πιθανόν να μπορούσε να απλοποιήσει κάθε θεωρία ατομικής ή συλλογικής καταξίωσης κάνοντας την πιο φιλική προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα - λέω.

Μη σκοτώνεστε, κανείς δεν θα τα πάρει μαζί του.

ΥΓ. Με αυτό το ειρηνόφιλο μήνυμα κατεβαίνω Ελλάδα για δουλειές, και «καλές γιορτές» σε όλους!

ΥΓ2 οι δουλειές με κρατάνε εδώ (Αθήνα), μέχρι νεωτέρας

11 comments:

Anonymous said...

Tο ότι σίγουρα θα πεθάνουμε κάποια στιγμή, δεν αναιρεί καθόλου φίλε μου ότι μέχρι τότε θα ζούμε και ότι, επομένως, κάτι έχουμε να κάνουμε meantime!

Η μνήμη του θανάτου (memento mori) έχει νόημα σχετικό με αυτό που λες, μόνο εάν ο θάνατος θεωρηθεί σαν μια μοναδική στιγμή ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ και ταυτόχρονα ΚΡΙΣΗΣ της ζωής αυτής. Τότε, ναι, μπορεί να σε ταρακουνήσει η μνήμη του θανάτου.

Ειδάλλως...

Agobooks said...

Καλές γιορτές κι σε σένα!

Anonymous said...

καλες γιορτες!

houli_v said...

Στράτο χρόνια πολλά και καλά σε σένα και την οικογενειά σου

Anonymous said...

Καλές γιοτρές και καλή χρονιά.

Agobooks said...

Καλή Σαρακοστή !

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Dieta, I hope you enjoy. The address is http://dieta-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonymous said...

Εύχομαι από καρδιάς, η Ανάσταση του Θεανθρώπου, να φέρει υγεία για σένα και αυτούς που αγαπάς!.

0comments said...

Γιατί να κρατάμε τις ευχές στα συρτάρια μας;
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Sissi Soko said...

για πολύ σε κρατάνε οι δουλειές...

Anonymous said...

Πάντως ξεκίνησαν και οι φιλελεύθεροι αντεπίθεση στην αριστερά. Συγκεκριμένα η WWW.GREEKLIBERALS.NET Φιλελεύθερη Συμμαχία Θεσσαλονίκης ξεκίνησε εκστρατεία για την αλλαγή του αριστερισμού των νέων και των φοιτητών προς τον φιλελευθερισμό: http://thessaloniki.greekliberals.net/0010000018 με το σκεπτικό ότι ο φιλελευθερισμός και όχι ο κομουνισμός εκφράζει τις ατομικές ελευθερίες και την οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Οι εξελίξεις σχετικά με αυτήν τη νέα ιδεολογική σύγκρουση χαρακωμάτων αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Για να δούμε;